"Na deze Masterclass weet u hoe u e-begeleiding succesvol in de praktijk in kunt zetten."

Inhoud: 6 dagdelen training + intervisie + supervisie + thuiswerk + 3 oefentrajecten + portfolio + examengesprek + online platform voor begeleiding ‘Pluform.com’. 

Wat biedt de Masterclass II Ecoaching voor psychologen?

E-coaching is een specialistische vorm van begeleiding die gerelateerd is aan het medium (zoals telefoon, skype of mail). Ongeacht een bepaalde voorkeur voor een psychologische benadering, interventie of methodiek, is e-coaching hierbij goed in te zetten. Er wordt in deze specialisatie serieus aandacht geschonken aan integratie van online begeleiden in uw werk als professional. De specialisatie biedt daarmee een uitbreiding in kennis en vaardigheden op hoe u uw vak uitoefent. 

De ervaring leert dat de deelnemers na de Specialisatie e-coaching aangeven dat hun effectiviteit als face-to-face begeleider versterkt is. Ze ervaren zichzelf als een (nog) betere professional. In de Masterclass I heeft u reeds geleerd waarom e-coachen werkt, hoe het werkt en wat het resultaat is. En heeft u leren werken met de eCP-methodiek. E-coachen is geen ‘trucje’, het is een nieuwe werkvorm die nieuwe interventies mogelijk maakt en die u integreert met uw bestaande aanpak, zodat uw kwaliteiten als face-to-face coach optimaal tot zijn recht komen bij het e-coachen.

Ongeacht uw voorkeur voor NLP of TA, co-active, oplossingsgericht of ontwikkelingsgericht coachen; vrijwel elke methodiek en benadering is goed in te zetten bij e-coaching. De Masterclass II is dan ook bedoeld voor gevorderde professionals die als psycholoog werkzaam zijn en die direct of indirect te maken hebben of krijgen met online begeleiden van cliënten in uiteenlopende sectoren van GGZ tot bedrijfsleven. De specialisatie heeft een beroepsverdiepend karakter. De praktijkcomponent, het face-to-face begeleiden, is bij deelnemers aan de specialisatie ruimschoots aanwezig doordat dit hun dagelijkse praktijk vormt. Zij willen hun professie als psycholoog middels e-coaching verder uitdiepen. De specialisatie biedt de deelnemers funderende kennis en praktijkervaring in de begeleiding van cliënten.

De doelgroep van Masterclass II voor psychologen

Psychologen die in uiteenlopende sectoren van de samenleving werkzaam zijn: GGZ, A&O, bedrijfsleven etc. Uitdrukkelijk is vereist dat de deelnemers beschikken over een relevante praktijk, waarin zij online begeleiding kunnen toepassen tijdens de Masterclasses. Een andere voorwaarde voor het volgen van de verdieping -Masterclass II voor psychologen- is dat deelnemers de Masterclass I voor psychologen hebben afgerond.

Kwaliteitskeurmerk en registratie Certified eCoach of Certified eCounselor

Het eindresultaat van de Masterclass II wordt getoetst aan de hand van een competentieformulier dat afgestemd is op de eisen van het International eCoach & eCounselor Register. Bij een positieve beoordeling wordt u voor 5 jaar opgenomen in het International eCoach & eCounselor Register. Het register kent 3 levels. Masterclass II leidt op tot het bijbehorende level Certified eCoach/ eCounselor Level II. Met dit kwaliteitskeurmerk kunt u zich op professionele en onderscheidende wijze in de markt positioneren. Voor deelnemers aan onze opleiding bieden wij deze registratie de eerste 5 jaar kosteloos aan. De Masterclasses E-coaching zijn in nauwe samenwerking met eCoachPro ontwikkeld.

PROGRAMMA

Het programma bestaat uit praktijkopdrachten, trainingen en voorbereidingsopdrachten:

Praktijkopdracht: Oefentraject als e-coach & parallel als coachee 


 • 3 Weken begeleiden, 2 contactmomenten per week, start na tweede trainingsbijeenkomst.

Dag 1: Attitude: Wat vraagt e-coachen van mijn attitude en van mijn coachee?

 • Begeleide Intervisie op traject als e-coach en cliënt
  o Leren met en van elkaars oefentrajecten 
  o Toepassen van de eCP-methodiek
 • Taalanalyse, een verdieping
  o Taalhandelingen en toepassingen
  o Meta-communicatie en e-coachen
 • Attitude:
  o Welke attitude sluit aan bij e-coachen?
  o Welke ontwikkelingen op gebied van attitude vraagt e-coachen van mij?
 • Voorbereiden 3e oefentraject met zelf verworven cliënt
  o Toepassingen Pluform voor ervaren gebruikers 
 • o Verwachtingsmanagement
 • o Supervisie trainer
 • Voor bespreken opdracht dag 2: presentatie

Praktijkopdracht: Oefentraject als e-coach met zelf verworven proef cliënt

6-8 Weken begeleiden, 2 contactmomenten per week.

Supervisie door de trainer op deze derde praktijkopdracht. De supervisie vindt plaats 3 weken na aanvang met dit oefentraject.

 

Dag 2: Integrale coaching: interventiemogelijkheden.

 • Supervisie, vertaling naar de praktijk
 • Schriftelijke feedback voor collega
  o Toepassen van eCP-Methodiek en ABC model
  o E-coachvaardigheden toepassen in supervisie
 • Presentatie door de deelnemers van online interventies en online interventietools
 • Voorbeeld praktijkcasus 100% e-coachtraject • Hoe komt jouw kracht als coach tot zijn recht als e-coach?
  o Stijl, interventies, vorm
  o Attitude 
 • Voorbereiden opdracht dag 3: business casus

Praktijkopdracht: oefentraject als e-coach
Voortzetten van traject met 2 contactmomenten per week.

Dag 3: Optimalisatie en design: e-coachen succesvol inzetten.

 • Persoonlijke succesfactoren
  o Terugblik op drie trajecten
 • Toepassing telefoon en chat coaching
 • Design van e-coach-trajecten in de praktijk:
  o Design rondom eigen realistische business casuïstiek
 • Duurzaam succes
  o Positionering en waarde propositie

Toetsing en examen


Toetsing digitaal portfolio competentieprofiel Certified eCoach Level II en examengesprek.

Literatuur


 • Wetenschappelijke artikelen over online begeleiding.
 • ‘E-coaching, direct aan de slag met Het Nieuwe Coachen’ van Ribbers & Waringa. Een standaardwerk voor e-begeleiding en e-coaching met zowel theoretische achtergrond informatie als praktische informatie voor het stap-voor-stap uitvoeren en een uitgewerkt coachtraject.

Beveiligde online werkomgeving: Pluform


Om gebruik te kunnen maken van een veilige en professionele online werkomgeving is een licentie voor Pluform.nl inbegrepen. Deze opleidingslicentie heeft een looptijd van 4 maanden (per Masterclass). Met deze opleidingslicentie kunt u maximaal 25 oefencliënten tegelijkertijd online begeleiden. De functionaliteiten binnen Pluform sluiten aan bij de eCP-methodiek en het ABC-model.

Groepsgrootte: minimaal 8 personen 

DATA Masterclass II Ecoaching voor Psychologen

voorbereidende opdracht van 3 weken 

Start Masterclass voor Psychologen II Najaar 2016

Dag 1   8 oktober 2016
Dag 2   11 november 2016
Dag 3   10 december 2016

'Uitstekende opleiding, echt vakmanschap en een goede didactische opzet!' 

De aan de Masterclass II Ecoaching verbonden trainers zijn:

 • Drs. Jingxiu Hu is economisch psychologe en heeft ruim 14 jaar ervaring in het onderwijs en het bedrijfsleven als docent, ondernemer, consultant, trainer en coach. Naast haar academische studie heeft zij veel cursussen en opleidingen gevolgd op het gebied van ontwikkeling en begeleiding van mensen. Zij is begonnen als docent psychologie aan de Universiteit van Tilburg en heeft daar haar liefde ontdekt voor het vak van docent, trainer en begeleider. Daarna heeft zij voor twee internationale consultancy bureau’s in het binnen- en buitenland gewerkt als trainer en coach. Sinds 2011 is zij in aanraking gekomen met e-coaching en is zij verder gaan werken als freelance trainer en (e-) coach voor diverse opdrachtgevers. Als freelance trainer geeft Jingxiu naast de Masterclass E-coaching, Train de Trainer programma’s aan IT-Docenten. In haar coaching gebruikt zij methoden en technieken uit de positieve psychologie, narrative coaching, cognitieve gedragstherapie, NLP, RET en mindfulness.
 • Drs. Anne Ribbers is coach en van huis uit psycholoog. Zij heeft een brede achtergrond als HR- professional, trainer en docent. Coaching is altijd een onderdeel van haar werkzaamheden geweest. In 2007 raakte ze gefascineerd door het onderwerp e-coaching. Zij is een van de oprichters van eCoachPro. Haar fundamentele interesse in de mens, leiderschap en coachen wordt gecombineerd in praktijk gebracht in haar onderzoek naar de effecten van e-coaching voor managers bij het ontwikkelen en verbeteren van interpersoonlijke en coachende gedragingen. Anne is verbonden als onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg. Haar onderzoek is gehonoreerd met een substantiële subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) afdeling 'Health' (ZonMW).
 • Drs. Alexander Waringa is coach, trainer en psycholoog. Zijn kennis en kunde op het gebied van de mens, coaching, trainen en hoe techniek slim in te zetten is voor human development, hebben hem in 2001 reeds de eerste stappen doen zetten in de wereld van e-therapie en e- coaching. Hij is een van de oprichters van eCoachPro. Alexander is aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) waar hij als bestuurslid verantwoordelijk is voor de portefeuille Communicatie en Onderzoek. Daarnaast is hij verbonden als onderzoeker aan Universiteit van Tilburg waar hij onderzoek doet naar de effectiviteit van coaching. Dit onderzoek is gehonoreerd met een substantiële subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

International eCoach & eCounselor Register

Na succesvolle afronding van Masterclass II vindt automatische opname plaats als Certified eCoach Level II of Certified eCounselor Level II in het International eCoach & eCounselor Register. Het Europees Instituut biedt de 1e 5 jaar kosteloos aan haar deelnemers aan. Het Register heeft een eigen website www.ecoachregister.com en is in handen van eCoachPro. Het belangrijkste doel van het Register is om gecertificeerde e-coaches en e-counselors op een professionele wijze in de markt te positioneren. De vraag naar gecertificeerde e-coaches en e-counselors neemt toe. Het belang in de markt te tonen wat de toegevoegde waarde is van Certified eCoaches en eCounselors wordt hiermee groter. 

Opleidingslicentie Pluform.com

Via de opleiding heb je een opleidingslicentie voor de duur van 4 maanden. Binnen deze licentie kun je met maximaal 25 oefencliënten werken. Het is verplicht gedurende de opleiding de oefentrajecten in Pluform uit te voeren. 

Kosten Masterclass II Ecoaching voor psychologen (NIP)

 • Opleidingskosten: € 1.590,- (incl. 4 maanden opleidingslicentie Pluform).
 • Accommodatie- en arrangementskosten: € 189,- (totaalbedrag).
 • De literatuur voor de Masterclass dient u zelf aan te schaffen
 • Voor NIP-psychologen die de Masterclass I met succes hebben afgerond is een korting mogelijk. Neem contact op voor de voorwaarden.
 • Let op: bedragen zijn vrijgesteld van BTW.

Inschrijven

Deze Masterclass wordt verzorgd in samenwerking met het Europees Instituut. Voor inschrijving doorloop de volgende stappen:

 • Ga naar http://europeesinstituut.nl/opleidingen/meesterschap/e-coaching.
 • Kies onder het kopje ‘Masterclass II E-coaching voor Psychologen’ de optie ‘Inschrijven voor de Masterclass II E-coaching voor Psychologen’.
 • Vervolgens kom je op de site van de online leeromgeving van het Europees Instituut Meet2Learn.
 • Klik op de knop ‘Schrijf je hier in!’.
 • Maak eerst een account aan door minimaal de velden met een * in te vullen.
 • Klik op de knop ‘Registreren’  en vul verdere gegevens in.
 • Na inschrijving ontvang je van het Europees Instituut de factuur voor Masterclass II E-coaching voor Psychologen. 

Accreditatie

De Masterclass E-coaching I is door het NIP geaccrediteerd met 43 PE-punten voor de registers Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP en Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP.

 

Voor vragen over je inschrijving Masterclass II E-coaching voor Psychologen kan je contact opnemen met Eva Bloemen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

<- Terug naar overzicht Bijscholing Professionals

Logo Europees instituut

Kwalitatief hoogwaardige vervolgopleiding voor coaches

Voor wie? 

De specialisatie e-coaching is bedoeld voor ervaren coaches; u heeft ervaring in het face to face coachen. U kent en beheerst de basisprincipes en basisvaardigheden van het coachen. U kiest met deze specialisatie voor een opleiding die verder gaat dan een eerste kennismaking met de principes en werkwijze van e-coaching. Tijdens meerdere proeftrajecten en in interactie met uw collega-coaches (o.a. middels intervisie) doet u ervaring als e-coach op en legt u een stevige basis voor uw eigen stijl op het gebied van e-coaching zodat u meteen als e-coach aan de slag kunt.   

Integreer e-coaching met uw eigen werkwijze

eCoachPro Certified Level02 webCoaching is een professie en e-coaching een specialistische vorm van coaching die gerelateerd is aan het medium (zoals telefoon, skype of mail). Ongeacht uw voorkeur voor NLP of TA, oplossingsgericht of ontwikkelingsgericht coachen; vrijwel elke methodiek en benadering is goed in te zetten bij E-coaching. Er wordt in deze specialisatie dan ook serieus aandacht besteed aan integratie van de e-coachingsmethodiek met uw eigen favoriete werkwijze. De specialisatie e-coaching biedt daarmee een uitbreiding in aanpak en vaardigheden op wat u reeds geleerd heeft en hoe u uw vak uitoefent.

De methodiek van e-coaching: het ABC-model

Dankzij de 15 unieke ingrediënten die e-coaching onderscheiden van traditionele vormen van coaching, is het mogelijk om beter en sneller resultaat te halen. Anne Ribbers en Alexander Waringa, onderzoekers aan de Universiteit van Tilburg en oprichters van eCoachPro, hebben deze 15 ingrediënten samengevat in het ABC-model voor e-coaching. Dit model vormt de (wetenschappelijke) basis voor de methodiek, opleiding en digitale werkomgeving.

Digitale werkomgeving CoachCampus.nl

Logo powered by CoachCampus

Om aan de slag te gaan met e-coaching heeft u een veilige en professionele online werkomgeving nodig. De digitale werkomgeving CoachCampus is speciaal ontwikkeld voor e-coachingstrajecten waarbinnen de dialoog centraal staat. Bij deze opleiding is een licentie voor een jaar lang gebruik van CoachCampus inbegrepen, inclusief gebruik van de gebruikershulplijn. Als deelnemer aan de specialisatie e-coaching beschikt u over deze licentie voor sterk gereduceerd tarief. Klik hier voor meer informatie over de CoachCampus. 

De Specialisatie e-coaching bestaat uit twee blokken en omvat:

 • Een telefonische intake

 • 4 dagdelen opleiding (blok 1)

 • 6 dagdelen opleiding (blok 2)

 • Meerdere oefentrajecten met online cliënten

 • Intervisie

 • Vertaling naar de eigen coachpraktijk

 • Een uitgebreide syllabus en studiemap

 • College beroepsethiek (voorjaar 2013)

 • Thuisstudie naast de opleidingsdagen

 • Portfolio

 • Zes maanden lang gebruik van CoachCampus (en ondersteuning hulplijn)

 • Individueel examengesprek

 • Certificaat: Certified eCoach Level II

Na succesvolle afronding kunt u worden opgenomen in het Internationaal eCoach Register.

Let op: indien u de Masterclass E-coaching voor Professionals reeds succesvol heeft afgesloten kunt direct instromen in Blok 2.

Data komende twee leergangen:

Start Specialisatie Voorjaar 2015 (MC I en II direct op elkaar aangesloten) 

Masterclass I:

Dag 1    vrijdag 6 februari
Dag 2    zaterdag 14 maart

Masterclass II: 

Dag 1    zaterdag 11 april 
Dag 2    vrijdag 15 mei 
Dag 3    zaterdag 6 juni

Start Masterclass II april 2015

Dag 1   zaterdag 18 april
Dag 2   vrijdag 22 mei
Dag 3   zaterdag 13 juni

Kosten

De kosten zijn in totaal: € 2.951,50. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW (inclusief licentie CoachCampus, exclusief accomodatiekosten en dagarrangementen a € 294,- en literatuur a € 29,50)

 • Blok 1 los bedraagt: € 1.361,50 per persoon (excl. accomodatiekosten a 105,- en literatuur € 29,50), inclusief 3 maanden licentie CoachCampus).

 • Blok 2 los bedraag: € 1.590,- per persoon (excl. accomodatiekosten a 189,- en literatuur € 29,50), inclusief 3 maanden licentie CoachCampus).

 • Inschrijven voor beide blokken samen geeft 10% korting op het tweede blok = 159,00 korting!

De locatie

De trainingen voor de specialisatie worden georganiseerd op: Landgoed de Horst (de Horst 1 Driebergen)

Meer weten? Bekijk het volledige programma op de website van het Europees Instituut.

Dit is de eerste echte allround coachopleiding van Nederland: een basis coachopleiding waarbinnen de traditionele vorm van coaching gecombineerd wordt met e-coaching.

De algemene doelstelling van de opleiding is om aan de hand van modellen, methodieken, literatuur, zelfstudie, casuïstiek en practica inzicht te verkrijgen in, kennis op te doen van en te ervaren wat coachen is. Daarnaast ervaar je hoe krachtig coaching in te zetten is in de begeleiding van mensen rondom werk gerelateerde en persoonlijke ontwikkeling´s vragen. Het 2.0 duidt op het inzetten van techniek en internet in coaching, dat wil zeggen dat e-coaching (in verschillende vormen, met nadruk op mailcoaching)  integraal onderdeel is van de opleiding.

Niveau De opleiding leidt op tot beroepscoach op 'NOBCO-EMCC Foundation niveau'. Dit betekent dat de opleiding is vormgegeven rondom de 33-vaardigheidsindicatoren uit het 'Competence Framework' van het Europese Keurmerk voor coaches (EIA). Meer weten over deze vaardigheidsindicatoren en het Europese Keurmerk voor coaches? Klik hier: Europees Keurmerk of hier: Competence Framework.

Einddoelstellingen Aan het eind van deze (op de toekomst gerichte) opleiding ben je vaardig in het zelfstandig coachen en begeleiden van mensen bij het vinden van hun sleutel voor persoonlijke ontwikkeling op basis van de 33 vaardigheidsindicatoren, zowel in face-to-face coaching als in e-coaching. Je hebt een opleiding op Foundation niveau volgens EMCC- EQA-richtlijnen afgerond, je bent tevens gecertificeerd e-coach en wordt in het Nationaal eCoach Register opgenomen.

Doelgroep Deze zevendaagse basis coachopleiding is met name bestemd voor hen die:

 • inzicht willen verkrijgen in het coachvak en de daarvoor relevante basisvaardigheden willen ontwikkelen, zowel binnen face-to-face coaching als e-coaching;
 • vooral coachen om degenen met wie ze (samen)werken te begeleiden en aan te moedigen om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen en/of prestaties te leveren;
 • binnen hun eigen werkterrein en functie willen coachen en daarbij een helder bewustzijn willen verkrijgen op de manier waarop zij zich als coach verhouden tot hun andere professionele verantwoordelijkheden.

Uitgangspunt is de definitie van coaching volgens de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO): "Coaching is een vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen".

Proeve van bekwaamheid Direct bij aanmelding word je verzocht een startdocument te schrijven waarin je onder woorden brengt in max. 500 woorden:

 • je motivering voor de opleiding;
 • je wensen en verwachtingen voor je coachpraktijk;
 • het belang dat je hecht aan en jouw visie op coaching.

Op basis hiervan heb je een telefonisch intakegesprek met de cursusleider voorafgaande aan de opleiding. Dit document vormt de start van je portfolio dat als proeve van bekwaamheid aan het eind zal moeten worden gepresenteerd.

Gedurende het programma bouw je een digitaal portfolio op en leer je naast face-to-face coachen ook te coachen 'op afstand' via CoachCampus.nl. Het oefenen en uitvoeren van coaching staat centraal in deze opleiding. Je krijgt een online proeftraject met een ervaren (e)-coach, je hebt coachgesprekken geoefend met je medecursisten en je hebt face to face coachingstrajecten met zelf te kiezen coachees. Deze drie oefen-trajecten zullen o.a. via CoachCampus.nl digitaal worden begeleid en leiden tot uitbreiding van je portfolio als uiteindelijke proeve van bekwaamheid. Zo worden reflectieverslagen en essays hier toegevoegd in de loop van de opleiding.

De opleiding is volgens NOBCO-EMCC richtlijnen gericht op de competentie ontwikkeling van de coach:

 1. Zelfinzicht
 2. Gerichtheid op zelfontwikkeling
 3. Omgaan met het coachcontract/de coachovereenkomst
 4. Vormgeven van de coachrelatie
 5. Stelt de cliënt in staat inzicht te verkrijgen en te leren
 6. Doel- en actiegerichtheid
 7. Gebruik van diverse modellen en technieken
 8. Evalueren

Je bent bereid om:

 • te leren coachen ook via online media (CoachCampus.nl);
 • face-to-face coaching te leren ter ondersteuning en ten dienste van het e-coachen;
 • minstens twee cliënten te zoeken om coachgesprekken mee te voeren;
 • je tenminste twee keer te laten coachen door een medecursist
 • minstens vier weken een online cliënt te coachen;
 • jezelf verder te ontwikkelen, als mens en als beroepscoach;
 • het coachen op professioneel niveau toe te leren passen volgens beschreven criteria.

Coach Licentie CoachCampus.nl Vanaf de start van de opleiding krijg je een licentie van 12 maanden voor een Coachcampus Pro account op CoachCampus.nl. Binnen de opleiding wordt CoachCampus.nl gebruikt om je eigen leertraject te ondersteunen en tevens om je proefcliënt te coachen. Direct na de opleiding kun je gebruik maken van CoachCampus.nl voor het ondersteunen van je eigen cliënten in zowel zo wel face-to-face als online coachingstrajecten. Meer weten over CoachCampus.nl? Klik hier: CoachCampus.nl: de digitale werkomgeving voor coaching.

Studiebelasting Het aantal opleidingscontacturen bedraagt 60. Voor het verwerken van huiswerkopgaven, het bestuderen van literatuur en het houden van (online) coachgesprekken moet zeker rekening worden gehouden met nog eens 50 uren.

De cursusdata zijn:eCoachPro Keurmerk_Certified

 • Vrijdag 10 januari 2014
 • Vrijdag 31 januari 2014
 • Vrijdag 14 februari 2014 
 • Vrijdag 28 februari 2014
 • Vrijdag 14 maart 2014
 • Vrijdag 28 maart 2014
 • Vrijdag 11 april 2014

De locatie De opleiding wordt verzorgd te Utrecht. De studiedagen beginnen telkens om 09.30 uur en duren tot 16.30 uur.

De hoofddocent van deze opleiding is Chris Laarman (NOBCO-EMCC European Master Practitioner Coach, trainer).

Jouw investering

 • Particulieren: € 2.950,- excl. BTW
 • Bedrijven: € 3.250,- excl. BTW

De opleidingskosten zijn exclusief de studiematerialen (boek,reader en syllabus a € 95,- euro) en inclusief een jaarlicentie op CoachCampus.nl (onbeperkt cliënten begeleiden) en inclusief de catering gedurende de trainingsdagen. Na succesvolle afronding van de opleiding wordt je opgenomen in het Nationaal eCoach Register.

Inschrijven

Inschrijven kan via deze link:De Moderne Coach

Heeft u vragen over deze opleiding, neem dan vrijblijvend contact met ons op via dit Contactformulier.

 

Na de succesvolle eerste groepen in het voorjaar nu nog drie extra groepen in het najaar!

Groep 5) 11 september en 9 oktober 2015 (VOL

Groep 6) 29 oktober en 26 november 2015

Groep 7) 12 november en 10 december 2015 (alleen voor therapeuten en GZ-psychologen) 

Van 09.30 tot 17.00 uur 

Schrijf je nu in! 

Internet is niet meer weg te denken uit ons leven. We raken steeds meer gewend aan het online communiceren. De online ontwikkelingen bieden u als psycholoog-coach nieuwe mogelijkheden bij het begeleiden van coachees en cliënten. Online begeleiden biedt een waardevolle aanvulling op (en soms zelfs vervanging van) face to face gesprekken. Het tijd- en plaats onafhankelijke aspect is voor iedereen een (kostenbesparend) voordeel. Maar de echte kracht van online begeleiden via het geschreven woord schuilt in de mogelijkheid om frequenter en intensiever contact te faciliteren tussen u en uw coachee. Hierdoor ontstaat een levendige interactie en de betrokkenheid van de coachee met het eigen ontwikkelingsproces wordt vergroot.

Hoog tijd om te leren met E-coaching te werken, daarom introduceert de NIP werkgroep Coachingpsychologie i.s.m. eCoachPro de Masterclass Inleiding E-coaching voor psychologen.

Informatie over de Masterclass
De eCoachPro-methodiek waar u mee gaat werken in deze Masterclass is gebaseerd op wetenschappelijk psychologisch onderzoek. U leert op een gefundeerde wijze hoe u online begeleiding succesvol kunt inzetten en de verschillen met face to face begeleiding optimaal te benutten. U leert waarom het werkt, hoe het werkt en wat het resultaat is. Aan de hand van de eCP-methodiek) doet u ervaring op met online begeleiden middels het e-begeleiden van een proefcoachee (gedurende 3 weken) binnen een beveiligde digitale omgeving. De eCoachPro-methodiek is een methode om de online communicatie van de psycholoog-coach effectief vorm te geven, het geschreven bericht van de coachee en clienten op gestructureerde wijze te analyseren en de verbinding met uw coachee tot stand te brengen. U heeft door het volgen van deze Masterclass een krachtige tool in handen om bij uw coachees en clienten duurzame gedragsverandering te realiseren. Het handboek ‘E-coaching: direct aan de slag met het Nieuwe Coachen’ is inbegrepen bij de Masterclass.

Uitproberen en oefenen met ‘echte’ online cliënt
Onderdeel van de masterclass is een intensief e-begeleidingstraject van drie (3) weken met een proefcoachee. Er wordt geoefend met een realistische praktijksituatie en de benodigde communicatie- en cognitieve vaardigheden kunnen eigen gemaakt worden. Tijdens deze periode krijgt u ondersteuning van een van onze gecertificeerde e-coaches (psychologen).

Beveiligde online werkomgeving: Pluform
Om gebruik te kunnen maken van een veilige en professionele online werkomgeving is een licentie voor Pluform.com inbegrepen. Deze opleidingslicentie heeft een looptijd van 3 maanden. Met deze licentie kunt u maximaal 25 oefencliënten tegelijkertijd online begeleiden. De functionaliteiten binnen Pluform sluiten aan bij de eCP-methodiek en het ABC-model.

Voor wie?
Deze tweedaagse Masterclass is ontwikkeld voor psycholoog-coaches die willen leren hoe je online begeleiding succesvol kunt inzetten in de (eigen) praktijk.

eCoachPro Certified Level01 web

Optioneel: kwaliteitskeurmerk en registratie Certified eCoach /eCounselor 

Indien gewenst kan het eindresultaat worden getoetst aan de hand van een competentieformulier dat afgestemd is op de eisen van het International eCoach & eCounselor Register. Bij een positieve beoordeling wordt u voor 5 jaar opgenomen in het International eCoach & eCounselor Register. Met dit kwaliteitskeurmerk kunt u zich op professionele en onderscheidende wijze in de markt positioneren.

Met wie?
Alexander Waringa is A&O-psycholoog, coach en onderzoeker. Hij is directeur van eCoachPro: de expertise organisatie op het gebied e-therapy, e-coaching en e-mentoring. Daarnaast is hij verbonden als gedragswetenschapper aan Universiteit van Tilburg waar hij onderzoek doet naar de effectiviteit van coaching met funding van NWO-ZonMw (afdeling Health). Alexander is tevens bestuurslid van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) en Ambassadeur eHealth NIP.
of
Jingxiu Hu is psychologe en heeft ruim 13 jaar ervaring in het onderwijs en het bedrijfsleven als docent, ondernemer, consultant, trainer en coach. Zij is begonnen als docent psychologie aan de Universiteit van Tilburg en heeft daar haar liefde ontdekt voor het vak van docent, trainer en begeleider. Daarna heeft zij voor twee internationale consultancy bureau’s gewerkt als trainer en coach. Sinds 2011 is zij senior trainer bij eCoachPro op het gebied van e-coaching.’

Inschrijven
Klik hier voor het aanmeldformulier: Aanmelding

Programma
De Masterclass E-coaching 1 doorloopt u binnen 4 weken. U volgt vier dagdelen (2 dagen) een collectief lesprogramma en in de tussenliggende weken bouwt u ervaring op door online begeleiding van een proefcliënt.

Voorbereidende opdracht
Literatuur: E-coaching: direct aan de slag met Het Nieuwe Coachen van Ribbers en Waringa. Verkennen mogelijkheden van het online platform www.pluform.com

Dag 1 Online begeleiden: Ervaren wat de verschillen zijn

 • Online begeleiden in perspectief:

        • Wat is e-begeleiding en welke vormen zijn er?
        • Welke vaardigheden heeft een e-begeleider nodig?

 • De kracht van online begeleiden:

        • Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen?
        • Wat zijn de verschillen tussen online en face to face begeleiding en hoe benut ik die?
        • Kennismaken met het Accelerated Behavioral Change Model (ABC-model). Het
           ABC-model geeft weer hoe werkelijke gedragsveranderingen en andere
           doelstellingen versneld kunnen worden gerealiseerd.

 • Online begeleiding in de praktijk:

        • Veiligheid en ethiek binnen online werken.
        • Werken met de eCP-methodiek voor online begeleiden.
        • Werken met de beveiligde online werkomgeving Pluform.

 • Oefencliënt voorbereiden.

Praktijkopdracht: Oefentraject online begeleiden met een gecertificeerd e-coach als proefcliënt

 • 3 Weken begeleiden, 2 contactmomenten per week.
 • Realistische praktijkcasus.
 • Benodigde en cognitieve vaardigheden voor online begeleiden eigen maken.
 • Zicht krijgen op eigen mogelijkheden.
 • Werken binnen de beveiligde online omgeving Pluform.

Dag 2: E-vaardig met eCoachPro concept: Wat gaat goed, wat kan beter?

 • Begeleide intervisie

        • Leren met en van elkaars oefentrajecten.
        • Toepassen van de eCoachPro-methodiek.
        • Taalhandelingen en taalstrategie in de praktijk.

 • Schrijfvaardigheden versterken:

        • Structuur in online communicatie.
        • Doelgericht en helder schrijven.
        • Taalvaardiger worden aan de hand van schrijfoefeningen.

 • Duurzame gedragsverandering realiseren

        • ABC-model in de praktijk van ervaren begeleiders.
        • Samenbrengen lees- en schrijfvaardigheid.

 • Online begeleiden en de (eigen) praktijk

        • Verwachtingsmanagement en spelregels cliënt.
        • Design en tariefstelling. 

Kosten

 • € 795,- voor NIP leden  
 • € 895,- voor psychologen die niet lid zijn van het NIP

(inclusief licentie voor Pluform.com, cursusmaterialen en eenmalige accomodatiekosten/ dagarrangementen)

Optioneel: 15% korting op toetsing (= € 170,-) na afronding van masterclass van digitaal portfolio competentieprofiel Certified eCoach/ eCounselor Level I en opname in eCoach/ eCounselor Register (5 jaar). 

Inschrijven
Klik hier voor het aanmeldformulier: Aanmelding
Deelname vindt plaats op volgorde van aanmelding. Annuleren zonder kosten is schriftelijk (per email) mogelijk tot twee weken voor de eerste trainingsdag.

Accreditatie
De Masterclass E-coaching I is door het NIP geaccrediteerd met 18 PE-punten voor de registers Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP en Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP voor andere secties worden punten aangevraagd. De NOBCO heeft 5 PE-punten toegekend aan deze Masterclass.

Locatie
NIP huis
Nieuwekade 1-5
3511 RV Utrecht
De organisatie van deze bijeenkomsten ligt in handen van eCoachPro.

Of neem contact met ons op, wij zijn u graag van dienst, klik hier: Contactformulier of bel met 013 8507546.

 

eCollegePro AdresWeb AdreseCollegePro AdresWeb Email